Koukussa kahviin?

Pietari Nurmi
Dec 29 · 3 min read

Kofeiini on maailman yleisimmin käytetty ja vähiten säädelty psykoaktiivinen piriste. Keskushermostoon ja aineenvaihduntaan vaikuttamalla se vähentää väsymyksen tunnetta ja parantaa sekä kognitiivista että fyysistä suorituskykyä. Kuten arvata saattaa, kofeiinilla on myös varjopuolensa. Säännöllinen käyttö aiheuttaa nopeasti riippuvuuden. Kun jokapäiväisestä kofeiininosteesta tulee elimistöllesi uusi normaalitila, vireystilaa voi olla hankala saada nousemaan tavalliselle tasolleen ilman totuttua kahvikupillista. Samalla kasvaa myös toleranssi, ja vastaavan piristävän vaikutuksen aikaansaamiseksi kofeiinia on nautittava enemmän.

Kofeiinin suurin ongelma on, että se heikentää unen laatua ja vaikeuttaa nukahtamista. Paljon kofeiinia kuluttavat nukkuvat muita huonommin ja aineen piristävästä vaikutuksesta huolimatta tuntevat olonsa keskimääräistä väsyneemmäksi päivisin. Kofeiini säilyy elimistössä varsin pitkään. Vaikka iltapäivällä nautitun kahvikupin piristävät vaikutukset hälvenevät yleensä kolmen tai neljän tunnin sisällä, kofeiini voi vaikuttaa aivoissa vielä tunteja sen jälkeenkin. Kofeiinin puoliintumisaika elimistössä on aikuisilla 5–7 tuntia, joten iltapäivällä viiden aikaan nautitusta kofeiiniannoksesta voi puolenyön aikaan olla verenkierrossa vielä puolet. Vaikka piristävää vaikutusta ei enää tunne, elimistössä kiertävä kofeiini voi edelleen tuhota yöunesi.

Kofeiinin vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä. Kofeiiniyliherkkyydestä kärsivät voivat menettää yöunensa pienestäkin annoksesta. Toisaalta sinäkin saatat tuntea jonkun, joka juo joka ilta kupillisen kahvia ennen nukkumaanmenoa ja väittää siitä huolimatta nukkuvansa kuin tukki. Vaikka kofeiini vaikuttaa toisiin ihmisiin voimakkaammin kuin muihin, varmaa on ainakin se, ettei siitä ole kenenkään yöunille mitään hyötyä. Sopivaan aikaan ja kohtuullisissa määrissä kofeiinin käyttö voi silti olla perusteltua. Kahvikupillisella voi esimerkiksi ehkäistä lounaan jälkeistä vireystilan notkahdusta ja saada lisää virtaa iltapäivään. Jos haluat varmistaa, ettei kofeiini pilaa yöuniasi, nyrkkisääntönä voi pitää, ettei kofeiinipitoisia tuotteita kannata nauttia enää alkuiltapäivän jälkeen.

Kofeiinin lähteistä merkittävimpiä ovat kahvi ja energiajuomat, mutta ne eivät suinkaan ole ainoita. Moni nauttii kofeiinia tietämättään esimerkiksi teen, suklaan ja virvoitusjuomien kautta. Kofeiinittominakaan mainostetut tuotteet eivät aina ole täysin kofeiinittomia. Erityisesti tumma suklaa, musta tee ja cola-juomat kannattaa jättää illan menusta kokonaan pois.

Oppituntiin liittyviä tavoitteita

Lisää luettavaa


Tiesitkö että: Kofeiini ei oikeasti piristä

Muistat varmaan vielä miten unipaine toimii? Unipainetta ja sitä myötä väsymyksen tunnetta aiheuttaa aivoihin valveillaolon aikana kertyvä adenosiini-välittäjäaine. Adenosiini tarttuu aivoissa sille varattuihin reseptoreihin, mikä kasvattaa väsymyksen tunnetta. Kofeiini on ikään kuin adenosiinin vasta-aine. Se kiinnittyy aivoissa adenosiinille varattuihin reseptoreihin estäen adenosiinin kertymisen aivoihin. Kun adenosiini ei pääse vaikuttamaan elimistöön, normaalia väsymyksen tunnetta ei ilmene. Kofeiinin piristävä vaikutus perustuu sen kykyyn estää unipaineen syntymistä. Se ei siis aktiivisesti piristä, vaan ainoastaan hälventää väsymyksen tunteen hetkeksi. Näin ollen myöskään kofeiinin aiheuttama kognitiivisen ja fyysisen suorituskyvyn paraneminen ei johdu aineen maagisista suorituskykyä lisäävistä ominaisuuksista. Kofeiini ainoastaan palauttaa väsymyksen takia heikentyneen suorituskyvyn alkuperäiselle tasolleen.


Roehrs, T., & Roth, T. (2008). Caffeine: Sleep and daytime sleepiness. Sleep Medicine Reviews, 12(2), 153–162.

Walker, M. (2017). Why we sleep: Unlocking the power of sleep and dreams. Simon and Schuster.

Oppitunnin laatinut

Aiheet